با عنوان : مطالعه اثر عصاره آویشن برخواص فیزیکوشیمیایی فیلم خوراکی نشاسته ساگو
در ادامه مطلب می توانید تکه هایی از ابتدای این پایان نامه را بخوانید
و در صورت نیاز به متن کامل آن می توانید از لینک پرداخت و دانلود آنی برای خرید این پایان نامه اقدام نمائید.
دانشگاه آزاد اسلامي
واحد دامغان
دانشکده کشاورزی
پایان نامه جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی (M.S.c)
گرایش علوم و صنایع غذایی
عنوان
مطالعه اثر عصاره آویشن برخواص فیزیکوشیمیایی، مکانیکی
و ضد میکروبی فیلم خوراکی نشاسته ساگو
استاد راهنما
دكتر عبدالرضا محمدی نافچی
استاد مشاور
دكتر حبیب الله میرزائی
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی گردد
تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل می باشد)
فهرست مطالب | |
صفحه | عنوان |
1 | چکیده |
فصل اول: مقدمه | |
3 | 1-1- مقدمه |
4 | 1-2- اهداف |
4 | 1-2-1- هدف اصلی |
4 | 1-2-2- هدف اختصاصی |
4 | 1-3- پرسش اصلی پژوهش |
5 | 1-4- نمودار پژوهش |
فصل دوم: مروری بر منابع | |
7 | 2-1- بستهبندي |
7 | 2-2- پليمر و بيوپليمر |
7 | 2-2-1- مزيت بيوپليمرها |
8 | 2-2-2- خصوصيات بيوپليمرها |
8 | 2-2-2-1- بازدارندگي در برابر گازها |
9 | 2-2-2-2- بازدارندگي نسبت به بخار آب |
9 | 2-2-3- بكارگيري بيوپليمرها در بسته بندي |
10 | 2-2-4- روشهاي توليد بسته بنديهاي زيستي (بيوپليمري) |
10 | 2-3- پوششها و فيلمهاي خوراكي |
11 | 2-3-1- تاريخچه بهره گیری از پوششهاي خوراكي |
12 | 2-3-2- مواد به كار رفته در پوششها و فيلمهاي خوراكي |
12 | 2-3-2-1- پوششها و فيلمهاي بر پايه پليساكاريد |
12 | 2-3-2-2- پوششها و فيلمهاي بر پايه كيتوزان |
13 | 2-3-2-3- پوششها و فيلمهاي بر پايه سلولز |
13 | 2-3-2-4- پوششها و فيلمهاي بر پايه آلژينات |
13 | 2-3-2-5- پوششها و فيلمهاي بر پايه پکتین |
14 | 2-3-2-6- پوششها و فيلمهاي بر پايه کاراگینان |
14 | 2-3-2-7- پوششها و فيلمهاي بر پايه نشاسته |
15 | 2-3-2-8- پوششها و فيلمهاي بر پايه دکسترینها |
15 | 2-3-2-9- پوششها و فيلمهاي بر صمغهاي ميكروبي |
15 | 2-3-2-10- پوششها و فيلمهاي بر پايه پروتئين |
16 | 2-3-2-11- پوششها و فيلمهاي بر پايه زئین |
16 | 2-3-2-12- پوششها و فيلمهاي بر پايه گلوتن |
17 | 2-3-2-13- پوششها و فيلمهاي بر پايه كازئين |
17 | 2-3-2-14- پوششها و فيلم هاي بر پايه پروتئينهاي آب پنير |
17 | 2-3-2-15- پوششها و فيلمهاي بر پايه ژلاتين |
18 | 2-3-2-16- پوششها و فيلمهاي بر پايه كلاژن |
18 | 2-3-2-16- پوششها و فيلمهاي بر پايه پروتئين سويا |
19 | 2-3-2-17- پوششها و فيلمهاي بر پايه چربي |
20 | 2-3-2-18- فيلمهاي مركب |
21 | 2-3-3- روش تهيه فيلمهاي خوراكي |
21 | 2-3-4- خصوصيات فيلم هاي خوراكي |
21 | 2-3-4-1- خصوصيات مكانيكي |
23 | ارزيابي خواص مكانيكي فيلمهاي خوراكي |
25 | 2-3-4-2- خصوصيات ارگانو ليپتيك |
25 | 2-3-4-3- حلاليت در آب و چربي |
25 | 2-3-4-4- نفوذپذيري |
29 | 2- 3-5- افزودنيهاي فيلمهاي خوراكي |
30 | 2– 3 -6- مزايا و كاربرد فيلمها و پوششهاي خوراكي |
32 | 2– 3 –7- معايب پوششهاي خوراكي |
33 | 2-3-8- پوششها وبسته بنديهاي جديد |
34 | 2-3-8-1- بسته بندي فعال |
34 | 2-3-8-2- بسته بندي ضدميكروبي |
35 | 2-3-8-3- مزاياي بهره گیری از بسته بنديهاي ضدميكروبي |
35 | 2-3-8-4- معايب بهره گیری از بسته بنديهاي ضدميكروبي |
36 | 2-3-8-5- كاربرد مواد ضدميكروبي در فيلمهاي خوراكي |
38 | 2-3-8-6- مكانيسم اقدام اسانسها و عصارهها در جلوگيري از رشد ميكرو ارگانيسمها |
39 | 2– 4- ميكروارگانيسمهاي مورد بررسي |
39 | 2-4-1- اشرشيا كلي |
41 | 2-4-2- استافيلوكوكوس اورئوس |
42 | 2-5- پژوهشهای انجام شده روی ساگو و نشاسته آن |
42 | 2-5-1- گیاه شناسی ساگو |
43 | 2-5-2- منشا و پراکنش جغرافیایی ساگو |
43 | 2-5-3- نشاسته در پالم ساگو |
44 | 2-5-4- اجزاء غیر نشاستهای در مغز ساگو |
45 | 2-5-5- خواص عملکردی و فیزکوشیمیایی نشاسته ساگو |
48 | 2-5-6-کیفیت نشاسته ساگو |
49 | 2-6- پژوهشهای انجام شده روی عصاره آویشن |
49 | 2-6-1- تاريخچه آويشن |
50 | 2-6-2- مشخصات گياهشناسي و رده بندي آن |
51 | 2-6-3- مواد مؤثره |
52 | 2-6-4- محلهاي بيوسنتز و تجمع اسانس ومونوترين ها |
54 | 2-7- پژوهشهای انجام شده روی تاثیر پلاستیسایزر |
59 | 2-8- پژوهشهای انجام شده روی خواص فیزیکوشیمیایی |
62 | 2-9- پژوهشهای انجام شده روی خواص مکانیکی |
65 | 2-10- پژوهشهای انجام شده روی خواص ضد میکروبی |
فصل سوم: مواد و روشها | |
70 | 3-2- روشها |
70 | 3-2-1- تهيه عصاره |
70 | 3-2-2- تهيه فيلمهاي خوراكي حاوي عصاره و شاهد |
71 | 3-2-3- باكتريهاي مورد بهره گیری و روش نگهداري آنها |
71 | 3-2-4- تهيه سوسپانسيون ميكروبي 5/0 مكفارلند |
71 | 3-2-5- بررسي اثر ضدميكروبي فيلمها |
72 | 3-2-6- اندازه گيري ضخامت فيلمها |
73 | 3-2-7- اندازه گیری میزان نفوذپذیري به بخارآب |
74 | 3-2-8- اندازه گیری ظرفیت جذب آب WAC |
74 | 3-2-9- اندازه گیری میزان حلالیت در آب |
75 | 3-2-10- تعيين رنگ فيلمها |
75 | 3-2-11- اندازه گیری نفوذپذیری به اکسیژن |
75 | 3-2-12- تعيين آزمون طيف نورسنج (درصد عبور و جذب نور مرئی ) |
75 | 3-2-13- مطالعه طیفهای FTIR |
75 | 3-2-14- ویژگیهای مکانیکی |
76 | 3-2-14-1-مقاومت کششی(TS) |
77 | 3-2-14-2- ازدیاد طول(EL) |
77 | 3-2-14-3- مدول الاستیکی (EM) |
78 | 3-2-15- تجزيه وتحليل آماري |
فصل چهارم: نتایج و بحث | |
80 | 4-1- تشكيل فيلمهاي خوراكي |
80 | 4-2- خواص ضدميكروبي فيلمهاي خوراكي |
82 | 4-2-1- تاثير فيلم نشاسته ساگو حاوي عصارهمتانولی آویشن بر استافيلوكوكوس اورئوس |
84 | 4-2-2- تاثير فيلم نشاسته حاوي عصاره متانولی آویشن بر اشرشياكلي |
84 | 4-3- نفوذپذيري فيلمها نسبت به بخارآب |
86 | 4-4- میزان ظرفیت جذب آب |
87 | 4-5- میزان حلالیت درآب |
88 | 4-6- نتایج رنگ فیلمها |
90 | 4-7- نفوذپذیری نسبت به اکسیژن |
91 | 4-8- نتايج آزمون طيف نورسنج(درصد عبور و جذب نور مرئی) |
92 | 4-9- مطالعه طیفهای FTIR |
93 | 4-10- ميزان مقاومت كششي، درصد ازدیاد طول و مدولا لاستیکی |
93 | 4-10-1- مقاومت کششی |
94 | 4-10-2- درصد ازدیاد طول |
95 | 4-10-3- مدول الاستیکی |
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات | |
98 | 5-1- نتيجهگيري |
100 | 5-2- پيشنهادات |
101 | منابع و مآخذ |
119 | چکیده انگلیسی |
امروزه تمایل به بهره گیری از بستهبندیهای زیست تخریب پذیر شامل پوششها و فیلمهای خوراکی به دلیل عاری بودن از مواد شیمیایی سنتزی و عدم ایجاد آلودگیهای زیست محیطی، در صنعت روز به روز در حال افزایش می باشد. در این راستا به کارگیری ترکیبات ضد میکروبی طبیعی نظیر انواع عصارههای گیاهی می تواند کارایی این نوع بستهبندی را تا حد زیادی بهبود بخشد. هدف ازانجام اين تحقيق، مطالعه اثر عصاره آویشن برخصوصيات فیزیکوشیمیایی، مکانیکی و ضدمیکروبی فيلم خوراكي نشاسته ساگو میباشد. در این تحقيق فيلمهاي خوراكي نشاسته ساگو حاوی عصاره آویشن در چهار سطح غلظت توليد شدند. از گلیسرول وسوربیتول به عنوان پلاستیسایزر بهره گیری گردید و فیلمها تحت شرایط کنترلشده به روش کاستینگ تهیه گردید. آزمونهای فیزیکوشیمیایی (میزان جذب آب (WAC)، نفوذپذیری نسبت به بخار آب (WVP)، نفوذپذیری به اکسیژن، حلالیت در آب، رنگ،UV-visible وFTIR) و خواص مکانیکی (قدرت کشش، ازدیاد طول و مدول الاستیکی) مورد مطالعه قرار گرفت. اثر غلظت عصاره آبی و متانولی استخراج شده از آویشن بر خواص ضدمیکروبی فیلمهای نشاسته ساگو نیز به روش انتشار بر سطح آگار در برابر اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که افزودن عصاره آبی، باعث افزایش جذب آب و نفوذپذیری نسبت به بخار آب و اکسیژن به گونه معنیدار کاهش ((p<0.05، اما تاثیر معنیداریp>0.05)) روی حلالیت نداشته می باشد.در مطالعه طیفهای FTIRنتایج نشان داد با تغییر غلظت عصاره آبی واکنش شیمیایی جدیدی به وجودنیامده می باشد.
آزمون رنگسنجی، نشان داد که افزایش عصاره آویشن، تاثیرمعنیدار(p>0.05) در رنگ سفید نداشته می باشد همچنین شاخص قرمزی،زردی،خلوص و ته رنگ در مقايسه با نمونه كنترل به گونه معنیدار(p<0.05) کاهش یافتهمی باشد. ازدیاد طول به گونه معنیداری p<0.05)) افزایش، مدول الاستیکی ومقاومتکششی کاهش پیدا نمود. نتايج آزمون طيف نورسنج نشان داد که عبور نور فرابنفش با افزایش غلظت عصاره آبی آویشن افزایش و با افزایش غلظت عصاره میزان جذب نور کاهش مییابد. نتایج میکروبی بیانگر این می باشدکه درصد عصاره آبی در محدوده مورد مطالعه اثر معنیداری نشان نداد، در حالیکه عصاره متانولی خواص ضد میکروبی در برابر اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس ارئوس از خود نشان میدهد.
کلیدواژه: فیلم نشاسته ساگو، فیزیکوشیمیایی، عصاره اویشن، ضد میکروبی، خواص مکانیکی
1-1- مقدمه
در وضعيت كنوني دنيا، توليد و توزيع مواد غذايي نه تنها از جنبه اقتصادي بلكه از جنبه سياسي اهميت فراوان پيدا كردهمی باشد، زیرا از طرفي معمولاً كشورهاي توليدكننده، مواد غذايي را به عنوان سلاحي عليه ملتهاي نيازمند بهره گیری ميكنند و از طرف ديگر اقتدار نظامها از نظر موقعيت به صورت عمده بر موفقيت آنها در ارتباط با كشاورزي و توليد مواد غذايي مورد نيازشان بستگي دارد. به هر صورت نگهداري مواد غذايي به اندازه توليد آنها اهميت دارد واگر بدين مهم دقت نشود چه بسا تمامي هويت يك برنامه توسعه كشاورزي بياهميت و بيارزش گردد. نگهداري موادغذايي مجموعه پيچيدهاي از تازگي، خصوصيات غذايي و زمان تحولات بيولوژيكي را در بر ميگيرد (صداقت،1384).به مقصود جلوگيري از ضايعات، نگهداري وعرضه و بستهبندي کردن مناسب مواد غذايي اهميت بسزايي دارد. از ويژگيهاي مطلوب براي هر بستهبندي، بازيافت آسان آن و ايجاد كمترين خسارت به محيط زيست می باشد.هر ساله بالغ بر چند ميليون تن ضايعات پلاستيكي مانند كيسهها، پاكت هاي پلاستيكي و مواد بسته بندي وارد محيط زيست گرديده و به علت عدم بازگشت به چرخه زيست محيطي باعث ايجاد مشكلات فراوان براي محيط زيست ميشوند. توليد فيلمهاي تجزيهپذير طبيعي و جايگزين کردن آنها به جاي پلاستيكهاي سنتزي راه حلي براي به حداقل رساندن آثار نامطلوب و زيانآور زبالههاي حاصل از مواد سنتزی می باشد (دارائي و همكاران، 1388).
امروزه با توسعه صنايع غذايي و افزايش نياز به مواد بسته بندي مناسب، تهيه فيلم هاي خوراكي براي حفظ مواد غذايي بسيار مورد توجه مي باشند زيرا اين فيلمها از طريق محدود كردن نفوذ گازهاي اكسيژن و دي اكسيد كربن (بويژه در مورد ميوهها و سبزيها) و كاهش مهاجرت رطوبت (در مورد غذاهاي خشك و نيمه خشك)، كيفيت محصولات غذايي را حفظ مي كنند، پايداري و ماندگاري آنها را افزايش ميدهند و در كنترل آلودگي و رشد ميكروبي و حفظ خاصيت چشايي بسيار مهم هستند (Robertson, 2006; Druchta &Johnston, 1997; Fishman, 1997). فيلم هاي خوراكي لايه نازكي از مواد طبيعي هستند كه سطح مواد غذايي را در بر مي گيرند، بصورت محافظ اقدام ميكنند و از بروز تغييرات نامطلوب در عطر و طعم، بافت و خواص ظاهري مواد غذايي جلوگيري مي كنند (Turhan & Sahbas, 2003).اهميت اقتصادي اين فيلمها در اين می باشد كه صنعتگران را قادر مي سازد كه ضايعات كارخانههاي صنعتي را به فرآوردههاي قابل بهره گیری و با ارزش افزوده بالا تبديل نمايد (صادق زاده وهمكاران، 1384). توليد فيلمهاي تجزيهپذيرعلاوه بر رفع مشكلات زيست محيطي باعث تسهيل شرايط نگهداري،كاهش هزينهها،افزايش زمان ماندگاري، كاهش شدت فرآيندهاي حرارتي درتوليد فرآوردههاي غذايي و در نتيجه كاهش صدمات واز بين رفتن مواد مغذی آنها و در نهايت ارتقاء سطح ايمني و سلامت مصرف كنندگان ميگردد (آخوندزاده و همكاران، 1384).
به دليل اينكه فيلمها و پوششهاي خوراكي نوعي بستهبندي هستند و جزئي از تركيبات مواد غذايي محسوب مي شوند بايد از نظر خوراكي ايمن و مطمئن باشند، بدون طعم و عاري از مواد سمي بوده و ويژگيهاي مكانيكي لازم براي حمل و نقل فرآوردههاي غذايي را داشته باشند (Krochta & Mulder-Johnston, 1997; Fishman,1997). اگر چه تاكنون امكان جايگزيني كامل مواد پلاستيكي با بيوپليمرها و مواد بستهبندي زيستتجزيهپذير وجود نداشته اما بهره گیری از آنها به تنهايي و يا به صورت تركيبي با مواد پلاستيكي، كه باعث افزايش تخريبپذيري پلاستيك نيز مي گردد، دغدغههاي مربوط به از بين رفتن محيط زيست و منابع طبيعي به سبب افزايش روزافزون آلودگي ناشي از مواد بسته بندي تخريب ناپذير را در بين جوامع كاهش خواهد داد. در سالهاي اخير، توليد كنندگان مواد غذايي توجه زيادي به بهره گیری از نگهدارندههاي طبيعي مانند گياهي به جاي شيميايي در محصولات خود نمودهاند. اين امر از يك طرف به علت تمايل زياد مصرف كنندگان به بهره گیری از موادغذايي فرآوري شده بدون نگهدارنده و يا حدالمقدور با نگهدارندههاي طبيعي و از طرف ديگر توجه هر چه بيشتر مسئولان و متوليان بهداشتي به اين مقصود مي باشد. به مقصود كنترل ميكروارگانيسمهاي نامطلوب در سطح مواد غذايي، مواد ضدميكروبي ميتوانند در داخل پليمرهاي بستهبندي به كار گرفته شوند. بهره گیری از عصارههاي گياهي در تركيب مواد بستهبندي نيز نوعي بستهبندي ضدميكروبي ميباشد (جوانمرد وهمكاران ، 1388؛ آخوندزاده و همكاران، 1384).
هدف اصلی از انجام این پژوهش، امکان تولید فیلم ضدمیکروبی از جنس نشاسته ساگو محتوی عصاره آویشن، به مقصود بازدارندگی از رشد باکتری استافیلوکوکوس و بیماریزای اشرشیاکلی میباشد.
هدف از انجام این پژوهش تولید فیلم خوراکی بر پایه نشاسته ساگو محتوی عصاره آویشن بود و خواص مکانیکی (مقاومت کششی، ازدیاد طول، مدولالاستیکی) و فیزیکوشیمیایی (نفوذ پذیری نسبت به بخار آب و اکسیژن، جذب آب، حلالیت، رنگ، UV و FTIR) و ضدمیکروبی فیلمهای تولیدشده مورد ارزیابی قرارگرفت.
آیا افزودن عصاره آویشن بر خواص ضدمیکروبی فیلم خوراکی نشاسته ساگو تاثیر دارد؟
تعداد صفحه :135
قیمت : چهارده هزار و هفتصد تومان